Три дни в Букурещ

Здравейте, приятели!

Този блог пост се забави малко по-дълго, отколкото планирах, но ето, вече е тук!

Сигурна съм, че много хора не биха си помислили да посетят Букурещ. Може би, повечето туристи минават за ден и се отправят към други интересни дестинации. Истината е, че има какво да се прави и какво да се види.

Какво ме провокира да избера Букурещ и Румъния, за да отпразнувам рождения си ден?

 • Доста е близо до България (6 часа път от София с кола);
 • Ходила съм във всички съседни страни, но не и там;
 • Исках различно място от България, за да празнувам по различен начин;
 • В този момент наши приятели живееха там и имаше къде да отседнем.

Нямах никакви очаквания. Прегледах само няколко сайта с главни забележителности без да набелязвам нищо конкретно. Реших, че ще ходим и ще правим каквото искаме на момента.

ДЕН 1

След като пристигнахме, се разходихме в близкия парк и там обядвахме. Паркът беше толкова голям, че побираше цели 5 италиански ресторанта, един хотел, един увеселителен парк и страхотно, огромно езеро.

Няколко часа преди вечерята запазихме места в един доста известен ресторант, разположен в центъра на Букурещ ( Nomad). Изглеждаше обещаващ и интересен. Привлече ме това, че в късните часове е нещо като дискотека и ако имаме настроение може да купунясваме (все пак имах рожден ден 😀 ). И тук има едно голямо НО… храната изобщо не ми хареса. От всичко, което поръчахме най-хубаво беше виното. Имаше голям избор от кухни (италианска, американска, испанска и още няколко). Все пак поръчахме някакъв специалитет от меса с качамак…и ще спра до тук. За да не остана гладна, хапнах едни брускети. Но и в тях имаше нещо особено, което не беше по мой вкус. Е, не останахме до дискотеката. Разходихме се по уличките и си харесахме един бар. Не знам дали да казвам, че се бях нагласила, че даже и токчета обух. Нищо, че ходихме сигурно 2-3 км ( въпреки че използвахме метрото). “Красотата изисква жертви!” – важи с пълна сила!

ДЕН 2

Нямах никакъв план за ден 2. Събудихме се късно, закусвахме на крак, искахме да си вземем колела, но така и не успяхме след 10 опита. Не рискувахме с храната и обядвахме пържени картофи и пица (мечта!). Бяха ни казали, че ако отидем да разгледаме Парламента точно в 14:00, ще получим бонус обиколка на подземните етажи. Еми стигнахме преди 14:00, но нямаше места в тази група и в събота нямало обиколка на подземните етажи. Записахме се със следващата група и си направихме няколко снимки за инстаграм 😀 . И сега малко по-сериозно. Палатът на Парламента (както го наричат) е изключителен и огромен. Това е е втората по-големина административна сграда в света и е построена по идея на Чаушеску. Участвали са над 20 000 работници, някои от които са загубили живота си там. Има 1100 стаи, като 440 са офиси, 30 конферентни зали и 4 ресторанта. Отворени за посещение са първите 2 етажа над и под земята. Чувствах се като Алиса в страната на чудесата. Влизахме от зала в зала и всяка беше по-красива от предходната. Определено си заслужаваше цената от 40 леи.

След обиколки цял ден бяхме изморени и решихме да си починем като хапнем по една торта в близка сладкарница. Бях попаднала на една снимка в инстаграм и бях силно заинтригувана от чайна Infinitea. Тя е в стил малко “Made in blue”. Предложенията са много вкусни и здравословни, обстановката е спокойна и предразполагаща към романтика. На съседната маса имаше влюбена двойка, коята си четяха книги и си споделяха впечатления. Имахме късмет, защото имаше само 1 свободна маса. Всичко друго беше резервирано.

За вечеря отново бяхме на картофки и пица 😀

ДЕН 3

За този ден оставихме посещението на мега гига якия уелнес спа комплекс Терме Букурещ. Имахме подарени покани от приятелите ни в Букурещ и решихме да се възползваме. Каквито и възхитителни думи да използвам, няма да бъде достатъчно. Комплексът е разделен на 3 зали, с пързалки и забавление (Galaxy), главна част с различни басейни и палми (The palm) и спа вип зона с 6 сауни, 7 парни бани, част за масажи и страхотен ресторант (Elysium). Четири часа и половина не ми бяха достатъчни да изпробвам всичко от трите зали. Все пак не пропуснах най-страшната пързалка, както и сауна “Холивуд”, в която си гледаш филм на голям екран. Опашките са огромни, но всичко става бързо. В определени дни има и спортни занимания (аеробика, йога). Най-изгодно е да купите билет за зала Elysium, защото включва вход и за останалите 2 зали. Може би, ако живея в Букурещ, бих си взела целогодишна карта за там.

И сега като дръпна чертата, ще кажа, че наистина си заслужаваше. Различно, интересно и запомнящо се преживяване.

Вие имате ли впечатления от северната ни съседка?

До скоро,

К.

Advertisement

2 thoughts on “Три дни в Букурещ

 1. Обичам да пътувам, но за нещастие Балканските страни някак си са ми „избягали“. След тази статия (и снимки, показващи колко красива е Румъния), определено ще добавя тази държава в „to visit“- списъка ми. 🙂

  Like

  1. Много се радвам, че съм повлияла на някой. Надявам се, да си прекараш добре. И благодаря за милите думи ❤️

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s