Tips and practice: Страхотна коса за 10 седмици!

Някои хора експериментират с косата си без проблем…къса, дълга…синя, зелена… Други пък изобщо не смеят да я променят. Аз съм нещо по средата – често я променям, но не драстично. Знам само, че едно е сигурно – за всички е важно косата да изглежда добре и здрава!

За мен също е така и съм готова да изпробвам всякакви неща в името на красотата. През изминалите 10 седмици изпробвах няколко различни метода, за да постигна бърз растеж на косата, но това да не бъде за сметка на здравината и блясъка й!

Няма да крия, че при мен косата расте бързо дори и без особени грижи, но по-трудно е да остане здрава и гъста. Методите, които използвах, не са тайна. Може би дори сте чували за тях. Но аз ги изпробвах върху мен и ще споделя ефекта. Хубавата коса не се поддържа само с един чудодеен продукт (съжалявам да ви разочаровам, още не са открили такъв 😀 ) Напротив! Нужни са грижи и постоянство (както се досещате).

Ето моите четири стъпки към здрава и дълга коса:

  1. Първото нещо, без което не може, е да дадете почивка на косата си от топлинните уреди (ако използвате такива). Аз използвам преса за коса два пъти в седмицата, което не е много, но не е и малко в дългосрочен период. Затова обявих месец Февруари за месец без топлинна обработка – не използвах преса за коса (само малко сешоар). Тогава как се справих с буйната си коса?! Просто използвах бира, за да я накъдря! Тя действа като пяна за коса, но фиксира по-добре и дори е полезна за косата (това го практикувам още от малка, когато не ми даваха да използвам други продукти). Друг любим метод е с плитките.
  2. Стъпка номер две е странна за мен. Или поне в началото беше странна, докато не проучих нещата. Една фризьорка сподели, че пиенето на една лъжица ленено масло сутрин и вечер действа много добре на косата. А и не само. Разбира се, се разрових малко в чичко Гугъл и открих много информация за полезните свойства на лененото масло. Малко е гадно на вкус, но след първата седмица спря да ми прави впечатление. Ако съвсем не го понасяте, може да го добавяте към мед или кисело мляко. И в началото се започва с малка чаена лъжичка сутрин, като след това се увеличава до супена лъжица сутрин, а по желание и вечер. Разбира се, може да се консултирате с лекар (защото аз не съм такъв), за по-подробна информация или ако имате специфичен проблем!
  3. Третата част от грижата е използването на козметичен продукт в корените на косата за допълнителен стимул и подхранване на космения фоликул. Аз избрах Parusan тоник. Това е енергизиращ тоник, който укрепва косъма, намалява косопада и допълнително стимулира растежа. Съдържа биотин, L-аргинин, витамин Е и др.
  4. Доверих се на хранителни добавки и си взех мултивитамини, но не специално за коса. Периодът, в който направих това, е от средата на Януари до началото на Април и исках в месеците на грип да подпомогна имунната си система. Първо пробвах витамините за жени на Nature’s way, но самото хапче беше много голямо и доста некомфортно. След това продължих на GNC (отново мултивитамини за жени). Идеята ми е да правя по 2 тримесечни курса в годината с витамини.

Извод: И сега е ред за равносметката и дали тези 4 стъпки имаха ефект. И отговорът е: ДА! Имаха страхотен ефект. Мога да кажа, че косата ми порасна почти 2 пъти по-бързо от обикновено ( този ефект при мен става горе долу след 6 месеца, а сега само за близо 3). Важното за мен е, че дори след като стана по-дълга, косата ми остана здрава и жизнена. Не се увеличи косопадът, както става по принцип, а дори намаля. Следващата стъпка е да отида на фризьор, за да може да я оформи малко, но не и да намалява дължината. Мисля пак да повторя есента.

ПС: Има още едно нещо, което ми помага да не се изтощава косата при използването на сешоар или преса и този продукт го използвам отдавна. Това е термозащитен спрей на CHI Total Protect. Мисля, че за хора като мен (които използват доста често преса) е задължително наличието на такъв спрей, защото предпазва от високите градуси и запазва краищата на косата без цъфтящи връхчета.

А какви са вашите методи за здрава и красива коса?

До скоро,

К.


Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s