6 неща, които научих за 6 дни на ски

Ралоо…ралооо….или първи следи със ските!

Как да се подготвиш за първото ти ски начинание?

 

Знам, че все още има доста хора, които не са пробвали този зимен спорт…било то от страх… или някаква друга причина. Винаги се отлага във времето….защото нямаш екипировка, хотелите са препълнени, вече мина този сезон (ще чакам другия), прекалено опасно е (но ти се иска да опиташ) и т.н.

  1. Най-важното е да имаш мотивация. Дълго време и аз си намирах безброй оправдания. Но когато дойде момент, в който си казваш: ” Искам да науча нещо ново, нещо което да ме зарежда с енергия, да е различно от нещата, които съм правил” – това е точният момент. И тази мотивация трябва да е с теб през цялото време, за да може да те вдигне на крака след всички падания, които определено ще имаш.
  2.  Колко дни трябва да отделиш при първите “стъпки” (следи) в снега? Това е доста индивидуално. Аз бях 6 дни ( карахме по 4-5 часа на ден) и последният ден ми беше в повече, защото вече бях много изтощена. Но не е подходящо и да е супер кратко (1-2 дни). Когато си дадеш повече време, ще можеш да затвърждаваш уменията си всеки ден и ще преодолееш страха си ( ако има такъв). Трябва да имаш време да упражняваш наученето. За мен 4-5 дни е златната среда.
  3.  Със сигурност ще ти трябва и аспирин! Карането на ски (или сноуборд) е доста натоварващо, особено първите дни, в които не използваш лифт или “паничка”. Ще се наложи да се пребориш с баирчетата, докато свикнеш със ските и имаш баланс. Аз и Тишо бяхме в група от още 10-ма човека и доста бързо напредвахме, така че това ни се случи само първия ден. След това беше доста по-приятно изкачването с “паничка” ( влек, който те издърпва по склона).
  4. Доста е важно да имаш учител. И да се чува из цялата писта: “Ралоо, ралоооо, отвори рало!”. Това е методът за спиране на начинаещите скиори и не само! Трябва все някой да ти покаже тънкости и коя е правилната стойка. Трябва да имаш добра основа, с която ще се научиш за отрицателно време.
  5. Не е нужно да се оборудваш с всичко от самото начало. Най-добре го направи постепенно. Така няма да усетиш парите, които ще дадеш и би си позволил доста по-добра екипировка. Ако имаш познати, които карат, можеш да вземеш от тях. А навсякъде по ски курортите може да си вземеш под наем. Има хора, които си намират доста добри екипи от магазините втора употреба, но трябва да търсиш много и да имаш късмет. Аз лично си купих якето от LIDL ( 40 лв), а панталонът от Decathlon (52 лв). И то на доста добри оферти.
  6.  Дори да напредвате бавно, не се отказвайте! Има толкова много истории за хора, които са започнали супер зле, но след доста тренировки са станали мастър! Имаше дни, в които си мислех “да, супер стана, май вече съм много добра” и други, в които падах и се чудех защо не се получава. Трябва старание и постоянство! И да не се отказваш (споменах ли го вече)! 😀

 

За тези шест дни научих много, не само за карането на ски. Научих, че като искаш нещо трябва да го направиш! Научих, че трябва най-накрая да преодолея страховете си! Научих, че да научавам нови неща ми харесва! Опитай и ще разбереш!

До скоро,

К.

 

 

 


*Спортен eкип от снимките: H&M (от online магазина и вече не е наличен, но има подобни модели) * Слънчеви очила: Polaroid ( от Grand Optics)

Leave a comment