5 неща, които промених в себе си

 

  1. Първото нещо, което съзнателно промених беше храненето или по-точно – създадох си режим. В един момент, когато човек навлиза в по-сериозната част от живота си (когато започваш да се грижиш сам за себе си), се опитва да промени и доста от навиците си. Аз не се хранех здравословно и не бях спазвала диета. Въпреки това нямах проблем с теглото или със здравето си. В последствие започнах много да чета статии, които бяха свързани с красотата и свежият външен вид, зароди се голям интерес към козметиката и грижата към кожата. В един момент установих, че ако продължавам така кожата ми ще изглежда все по-сива и уморена, а по-лошото е, че можеше да си навлека и сериозни здравословни проблеми. И до днес вярвам, че храната и режима са много важни за здравословното състояние на човек.

Тук е момента да кажа какво за мен е правилно и здравословно хранене:

– Качествени продукти, с които готвя (да са живи и здрави бабите, които все още гледат плодове и зеленчуци в малките си градинки). Има все повече специализирани магазини, които се опитват да предлагат качествени (в повечето случаи и български) плодове, зеленчуци, месо, млечни храни;

– Ям колкото мога по-често, но по-малко. Гледам да имам 3 основни хранения на ден;

– Пия най-малко по 1-1,5 л вода на ден, като това не включва другите течности. И се стремя да не пия по време на хранене или непосредствено след това, защото се твърди, че се забавя процеса на усвояване на храната (наистина ми става некомфортно и корема ми се подува). И винаги пия кафето си след хранене, за да не ми дразни стомаха;

– Опитвам се да избягвам газирани напитки и junk foods, а преди ги консумирах честичко;

– Когато ми се дояде нещо сладко си взимам от тези raw барчета, а също така много често се натъквам на home made сладкиши. Когато реша да се поглезя с любим десерт, винаги се сещам за шоколадово брауни със сметанов сладолед.

Но все пак нищо не е в крайностите, понякога организмът сам ни подсказва от какво има нужда.

tmp_2017090509333498252427922504.jpg

 2. Спрях пушенето! Ако не сте го направили,  сега е момента. Много дълго време знаех, че трябва да го направя. Пробвах първо постепенно, но така не се получи. Избрах си ден, в който да спра категорично и отведнъж. И спрях. Без хапчета, лепенки или други спомагателни неща. Случвало ми се е да ми се допуши и взимам една цигара, но още на второто “дърпане” ми става неприятно и я хвърлям. Всичко е въпрос на психика.

3. Започнах да тренирам. Първо започнах с фитнес, но след известно време ми стана скучно. След това започнах да ходя на различни групови занимания. Може би съм пробвала почти всичко, което се предлага в клубовете(kango jump, HIIT, Tabata, Zumba, аеробика, тае бо, cross fit, въздушна йога, обикновена йога, плуване…и може би вече съм забравила другите). И след този опит мога да кажа, че е важен самия инструктор, дали ще те мотивира, дали ще направи интересни съчетания на упражненията и в крайна сметка дали ще има ефект за теб от тренировката. На мен най-много ми допаднаха като занимяния-тае бо и HIIT. Много интензивни, но страшно добри за оформяне на цялото тяло и за отърсване от напрежението. А сега отново се завърнах във фитнеса, но мисля да посещавам и групови занимания. Така ще имам повече разнообразие и по-добър ефект.11257987_823019324444069_2288041596792643087_n

4. Захванах се с нещо ново за мен. Аз съм човек, който когато прави нещо го прави както трябва. Новите неща ме плашат, защото не се чувствам добре в ролята на новобранец. Но научих и това, че за да се развиваме ние трябва да правим нови неща, да се предизвикваме. Така се появи този блог. Да, сега е трудно, не разбирам някои неща и предполагам, че не изглеждам професионалист.Но след като ме прави щастлива, след като знам, че съм полезна, значи има смисъл. И ще правя всичко възможно за развитието ми в тази насока.

5. Започнах да живея за себе си! Правя неща за себе си! И гледам да не завися от мнението на околните. И това не ме прави егоист, защото аз продължавам да помагам на близки и приятели, просто сега го правя и за себе си. Ако ние не направим тези неща за нас, няма да ги направят и другите. Важно е да установиш връзка със себе си, да си подаряваш малки неща и преживявания, за да бъдеш щастлив. Важното е да се цениш. Аз все още се уча на това и ставам все по-добра. Когато аз съм удовлетворена и щастлива, хората около мен също са такива, отвръщам с добри чувства и получавам такива.

 

Всички тези неща звучат много добре, но е изключително трудно. Но ако имаш хора, които да те подкрепят и ТЪРПЕНИЕ, нещата се получават. Надявам се да вдъхновя вас, а след това и вие мен!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s